Acidul Hialuronic


acid hialuronic
Sursa foto: http://revita.bg/758/zdravna-enciklopedia

Cand vine vorba despre sanatatea pielii si ingrijirea cosmetica, este greu sa evitam subiectul cremelor, gelurilor sau a serumurilor. Insa cu siguranta este usor sa ne simtim absolut pierdute in fata listelor lungi cu ingredienti activi. In afara de apa, glicerina si alcool pe restul ne este greu sa ii intelegem. Unii ne si sperie prin numarul de litere si cifre pe care ii contin. Secretul acestor liste lungi de ingredienti sta in felul in care cercetatorii inteleg felul in care functioneaza pielea.

Vedeti voi, pielea a fost conceputa de inginerii naturii ca un invelis care sa permita comunicarea intre corp si exterior. Asta inseamna ca shimburile se pot face in abele sensuri DACA sunt indeplinite anumite conditii. Asa se face ca, a patrunde in piele poate fi o sarcina la fel de complicata ca aterizarea pe luna. Si nu e gluma. Pentru a reusi sa introduci in piele substante care sa trateze diverse probleme ai nevoie de un vehicul pe care pielea sa il tolereze. Si cum pielea este foarte suspicioasa cand vine vorba despre substante externe, oamenii de stiinta au descoperit ca singurele vehicule pe care le tolereaza sunt cele formate din substante care ii sunt proprii ei. Acum, stiu ca termenii stiintifici pot parea greoi si plicticosi insa fara ei nu va pot spune povestea ce urmeaza asa ca, va asigur ca voi incerca sa ii indulcesc cat de mult pot.

Sa revenim un pic la structura pielii. La nivel molecular este alcatuita si din: lipide (adica grasimi), proteine, zaharuri, ceruri si apa. In funcie de zona pe care o acopera cantitatile acestor substante difera. Asa se face ca in ureche de exemplu predomina cerurile iar in ochi, gura, nas si celelalte mucoase predomina apa, lipidele si zaharurile.

Pe ten, predomina (dupa cum stiu persoanele cu tenurile grase) lipidele urmate indeaproape de zaharuri, ceruri si apa. Acesta este motivul pentru care pe lista de ingredienti gasiti: apa, glicerina, hialuronat de sodiu si apoi… depinde de scop si de compania producatoare.

De data aceasta voi vorbi strict despre acidul hialuronic pentru ca apare din ce in ce mai des in discutiile noastre.

Ce este acidul hialuronic?

Este o molecula mare de biopolizaharida. Pe scurt, sunt doua molecule de zahar N-acetylglucosamina si acid glucuronic. Mai este denumit si glicozamino-glican. Aceste doua molecule se pot lega intre ele formand uneori lanturi foarte lungi. Amandoua moleculele sunt incarcate electric negativ astfel incat se resping ceea ce face ca lantul pe care il formeaza sa semene cu o panglica ondulata. Datorita acestei forme si a incarcaturii electrice negative face ca aceasta molecula sa devina un super-buret. Ii lipseste capa si masca dar, tot super-buret ramane avand in vedere ca poate sa retina apa de 1000 de ori greutatea lui. Pfiu, asta e foarte mult.

Unde se afla in corp?

Avand in vedere ca are aceasta capacitate de a ingloba apa si tinand cont de faptul ca organismul uman nu poate functiona fara acest lichid misterios, putem spune ca acidul hialuronic se afla cam peste tot prin corp. Insa in unele locuri se afla in cantitati mai mari decat in altele. Asa se face ca il gasim in: capsulele articulatiilor, tendoane si fascii, umoarea apoasa si umoarea vitroasa (pe scurt in ochi), in ficat, rinichi, creier si in peretii vaselor de sange dar mai ales in piele. De fapt, jumatate din cantitatea de acid hialuronic se afla in piele.

Ce functii indeplineste?

Are o gramada de functii in corpul uman. Cele care ne intereseaza pe noi acum sunt: transportor, factor de hidratare si antioxidant.

De unde stiu daca o crema contine acid hialuronic sau nu?

Va aduceti aminte ca mai devreme am vorbit despre listele de ingredienti cosmetici. Acolo trebuie sa va uitati ca sa il descoperiti. Uneori, este trecut chiar asa: Hyaluronic acid. Alteori, este folosit termenul de hialuronan sau, daca este sub forma de sare il veti gasi sub denumirea de Sodium hyaluronat. Termenul de hialuronan a fost introdus in 1986 pentru a se conforma nomenclaturii internationale a polizaharidelor. Dar este vorba tot despre acidul hialuronic. Denumirea de Sodium hyaluronat se refera la sarea de sodiu a acidului hialuronic.

De ce in creme se gaseste sub forma de saruri?

Pentru ca, in interiorul corpului, in conditii fiziologice de pH  acidul hialuronic se  transforma in saruri, in special de sodiu. Vedeti deci ca prezenta sarurilor de hialuronat in creme devine logica si fireasca. Aceste saruri sunt specifice corpului uman, se absorb usor si nu au efecte adverse.

Unde se gaseste in piele si ce functie indeplineste?

In derm si in jurul celulelor bazale ale epidermului. Are rol de agent de hidratare si de tampon. Moleculele de colagen si elastina sunt supuse in mod constant tensiunilor. Daca nu ar avea in jurul lor o substanta care sa le sustina si sa le hraneasca s-ar rupe foarte repede. Asa ca, aveau nevoie de apa ca sa le sustina. Insa apa nu poate sta asa, in stare lichida. Era nevoie de o substanta care sa blocheze apa la acest nivel. Acidul hialuronic a fost solutia pe care natura a gasit-o.

Ce inseamna ca este “transportor”?

Datorita faptului ca in combinatie cu apa devine un jeleu foarte alunecos, celulele care au nevoie sa circule prin corp se deplaseaza alunecand prin acest jeleu. In cazul produselor cosmetice, acidul hialuronic impreuna cu proteinele din soia este folosit pentru a forma mici vezicule care incorporeaza alti ingredienti activi, in general vitamine, minerale sau coenzima Q10. Cu siguranta ati auzit despre ele. Generic se numesc lipozomi.

Se absoarbe in piele si isi indeplineste rolul de factor de hidratare?

scientists-make-a-breakthrough-in-anti-ageing-as-youthful-skin-enzyme-found

Absorbtia oricarui produs cosmetic este influentata atat de modul in care este ingrijit tenul cat si de combinatia de ingredienti activi. Daca vrei sa te asiguri ca ajunge in stratul bazal aplica o cantitate mai mare de crema (aproximativ 5 ml) si maseaza circular pana se absoarbe. Eventual, iti poti achizitiona fiole cu acid hialuronic pe care le poti aplica sub o masca. Daca nici asa nu te simti multumita de efecte, trimite-mi un e-mail pentru a stabili o intalnire in care vom vorbi despre tenul tau, despre nevoile lui si vom face un plan de tratamente personalizate.

Eu personal nu mi-as face griji ca nu ajunge pana in derm. Scopul cremelor este sa livreze anumiti compusi la nivelul epidermului. Cand vine vorba despre straturile profunde mai bine ne adresam medicilor. Cand acidul hialuronic ramane in epiderm asigura hidratarea, hranirea si buna functionare a structurilor care se afla acolo si care joaca rol esential in apararea organismului in fata factorilor externi. In general a microorganismelor. Si daca in epiderm sunt cantitati generoase de apa, este lesne de inteles ca straturile profunde ale pielii sunt protejate macar de deshidratare.

Concluzie

Ca sa concluzionam, acidul hialuronic este un jeleu care are ca baza doua molecule de zahar legate intre ele. Datorita incarcaturii electrice negative au capacitatea de a ingloba cantitati uriase de apa. Joaca rol de piscina particulara a colagenului si elastinei, faciliteaza calatoria diverselor celule prin corpul uman si ajuta la hranirea structurilor pe care le inconjoara.

Ca ingredient cosmetic ajuta la penetrarea straturilor superficiale si la livrarea altor ingredienti activi. Ca rezultat al folosirii cremelor ce contin acid hialuronic se poate observa: ameliorarea aspectului ridurilor fine, cresterea nivelului de hidratare, uniformizarea culorii si imbunatatirea tonusului pielii.

Tu ce ne poti spune despre experienta ta cu acidul hialuronic? Te-a ajutat? Si daca da, cum? Lasa-mi un comentariu cu povestea ta. Multumesc!

* http://www.hyaluronic.info/en/health-benefits.htm

* http://www.vri.cz/docs/vetmed/53-8-397.pdf

* http://www.acid-hyaluronic.com/

* http://www.hyaluronic.info/en/health-benefits.htm

4 thoughts on “Acidul Hialuronic

  1. Desi nu cred ca vreo crema mai poate sa elimine ridurile, mi-am propus totusi sa incerc odata fiolelele de la Farmec. Alte metode, poate, dar o crema nu cred ca face minuni. ( parerea mea )

    Liked by 1 person

  2. Buna Lamiita! Multumesc pentru comentariu. Este foarte bine sa nu avem asteptari dar in acelasi timp sa fim curiosi. Este posibil ca intr-o buna zi sa fim uimiti. 🙂

    Like

  3. Bună!
    Chiar dacă nu am avut încă experiență în cazul cremelor cu hialuronic,as vrea sa îți spun că anul asta (39 de ani) mi am injectat acid hialuronic în șanțurile nazolabiale 😃. Nu mult,cca un ml în ambele părți și efectul a fost wow! Dintr-o data am căpătat o față mai tânără,cu o expresie mai luminoasa,mai relaxata,mai odihnita! Deci,se va repeta 😉

    Like

Leave a comment