Vitaminele – O istorie de la A la P(p)iele


ceapa verde
Foto: Eliza Breajen

Vitaminele patrund in vietile noastre in mod zgomotos inca din copilaria mica sub forma acelor indemnuri pe care tinerii cu mai multe amintiri, asa ca mine, le-au auzit cel putin o data: “Mananca si coaja marului! Acolo sunt toate vitaminele!”

Intr-o zi, am curatat un mar de coaja si apoi m-am zgait la ea o zi intreaga. Aveam si un microscop de jucarie sub care am indesat mogaldeata aceea colorata. N-am vazut nimic! Ce erau vitaminele astea? Si cum se facea ca tropaiau ba prin coji de fructe, ba prin galbenusuri de ou si chiar prin ficatul animalelor?

Imi imaginam ca ar fi un fel de justitiari care luptau impotriva febrei si a durerilor in gat. Sau poate nu! Caci inevitabil, ma imbolnaveam. Si de cate ori se intampla asa ceva, imi promiteam ca voi manca si coaja marului…

Asa se face ca, am pornit in aceasta calatorie prin istoria vitaminelor. Calatorie pe care iata, acum, o impartasesc cu voi. Asadar, sa incepem…

Inca de la inceputul secolului XIX oamenii de stiinta au inteles ca pe langa proteine, carbohidrati, grasimi si minerale organismul mai avea nevoie si de alte substante. La inceputul secolului XX medicii au recunoscut ca boli ca: scorbutul, beri-beri, rahitismul, pelagra si xeroftalmia erau boli ce apareau datorita carentei unor amine. Atunci li s-a spus amine vitale. In 1912 Casimir Funk a descoperit un alt grup de substante vitale care nu erau amine insa cum era nevoie de o denumire pentru aceste substante, s-a pastrat termenul “vitamin”.

Este bine sa tinem cont de faptul ca in spatele fiecarei litere se afla ani indelungati de studiu si cercetari ale oamenilor de stiinta din mai multe domenii: chimisti, biologi, medici, bio-chimisti, epidemiologi. Suntem tentati sa credem ca O litera inseamna O substanta. In realitate, O litera denumeste O CATEGORIE de substante. Cum sunt ele sintetizate de organism si cum se transforma in interiorul corpului uman este inca un mister. Cel putin pentru mine.

Din punctul meu de vedere, acest metabolism al vitaminelor este un proces care se desfasoara cam asa: sunt mai multi bucatari, care au aceeasi reteta, aceleasi ingrediente si pregatesc acelasi fel de mancare. Si totusi, produsul unora va fi mai gustos decat al altora. La intrebarea “De ce?” sunt mai multe variante de raspuns pentru fiecare buctar in parte ceea ce imi depaseste zona de expertiza. Inca nu sunt nici medic, nici chimist, nici bio-chimist. Asa ca, luati-o doar ca pe o opinie personala.

In randurile de mai jos voi face doar o scurta enumerare a viaminelor si ii voi numi pe cei care le-au descoperit, pentru a ii ajuta pe cei pasionati de nutritie, stil de viata sanatos sau cosmetica.

Iata lista temerarilor care au pornit in cautarea acestor amine vitale:

Vitamina A
A fost descoperita intre anii 1912-1914 de Elmer V. McCollum si M. Davis. In 1913, cercetatorii de la Yale ao descoperit ca untul continea un nutrient solubil in grasime care apoi a fost denumit Vitamina A. Ea a fost sintetizata in anul 1947

B
Elmer V. McCollum intre anii 1915–1916.

B1
Casimir Funk a facut aceasta descoperire in anul 1912.

B2
D. T. Smith, E. G. Hendrick au descoperit-o in anul 1926.
Max Tishler este cel care a inventat metoda de sintetizare a vitaminei B2.

Niacin
Conrad Elvehjem – 1937.

Folic acid
Lucy Wills – 1933.

B6
Paul Gyorgy – 1934.

Vitamin C

In 1747 chirurgul naval scotian James Lind a descoperit ca o subtanta nutritiva (acum cunoscuta ca fiind vitamina C) din citrice prevenea aparitia scorbutului. A fost redescoperita de norvegienii A. Hoist si T. Froelich in anul 1912. Vitamina C este prima vitamina sintetizata sintetic in 1935 printr-un proces inventat de Dr. Tadeusz Reichstein, la Institutul Tehnologic Elvetian din Zurich.

Vitamin D

In 1922, Edward Mellanby a descoperit vitamina D in timp ce facea cercetari asupra rahitismului.

Vitamin E
In 1922, cecercetatorii Universitatii California, Herbert Evans si Katherine Bishop au descoperit in legumele verzi cu frunze vitamina E.

Coenzyme Q10
Despre coenzima Q10 Dr. Erika Schwartz scrie intr-un raport numit “Coenzima Q10 – Antioxidantul energizant dezbatut de Hakko USA: “ Coenzima Q10 a fost descoperita de Dr. Frederick Crane, un biolog al University of Wisconsin Enzyme Institute, in 1957.” Raportul il puteti gasi aici.

Dupa cum vedeti, istoria vitaminelor este una indelungata si deloc usoara. In spatele tuturor acestor descoperiri au stat zeci de ani de cercetari, frustrari, discutii in contradictoriu, drame si angoase, toate experimentate de oamenii de stiinta carora nu imi ramane decat sa le multumesc pentru ca au continuat sa lucreze cu pasiune si dedicare chiar si atunci cand soarta nu parea sa fie de partea lor.

MULTUMESC!

Bibliografie
Max Tishler and Robert Williams – Inventors of Synthetic Vitamins
inventors.about.com/library/inventors/bl_vitamins.htm
http://econtent.hogrefe.com/doi/abs/10.1024/0300-9831/a000124
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/themes/medicine/carpenter/
http://www.clinchem.org/content/43/4/680.full
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s