Interviu – Andu Guinea


photo © klaus@schenck.de
photo © klaus@schenck.de

Intretinerea frumusetii inseamna mult mai mult decat o rutina de ingrijire pentru acasa sau vizite regulate la cosmeticiana. Acestea sunt practici necesare si esentiale insa efectele lor vor fi accentuate de o dieta echilibrata si un program de gimnastica.

Dupa cum v-ati dat deja seama, abordarea mea este apropiata de cea a medicilor chinezi, pe care recunosc ca nu incetez sa ii studiez. Aceasta inclinatie a mea catre culturile estice a facut posibila intalnirea cu Andu Guinea.

Pe scurt, va voi spune despre el ca este kinetoterapeut, studiaza metodele non-invazive de menţinere a sanatatii de peste 25 de ani si a creat un sistem adaptat secolului 21 pe care l-a denumit Tong Shu.

Dar, sa il lasam pe Andu sa ne povesteasca un pic despre armonia la toate nivelele.

Buna Andu! Ne poti spune cateva cuvinte despre drumul pe care l-ai ales si de ce?

Buna, Adriana! As putea spune, fara sa gresesc prea mult ca drumul m-a ales pe mine (rade). Sanatatea subreda din copilarie m-a impins catre solutii mai putin ortodoxe. Terapia clasica am completat-o cu yoga sau qigong, apoi cu yoga plus qigong!

Ce este Tong Shu? Cand s-a nascut si ce te-a manat sa inventezi o practica noua?

TongShu este vechiul Sistem pentru Pastrarea si Pastrarea Sanatatii (SPPS), care a suferit un “rebranding”. Nu stiu exact cand s-a nascut – am luat cunostinta de el cand era deja marisor si isi cerea drepturile! Dupa cateva zeci de ani de practica granitele dintre metode au devenit fluide, ceea ce a dus in cele din urma la prima schita a Caii Armoniei.

Tong inseamna impreuna – desemneaza starea in care elementele unui sistem functioneaza impreuna fara sa genereze tensiuni prea mari. Stare pe care o putem numi si Armonie. Shu este arta sau metoda. Numele se traduce, deci, prin Tehnicile Armoniei.

Nu am tinut neaparat sa inventez o noua practica, insa aceasta odata inventata si-a demonstrat din plin beneficiile. Tehnici stravechi de cand lumea erau acum aranjate intr-o forma accesibila omului modern. Adaptarea lor tinea pe de o parte de complexitate, iar pe de alta parte de modul de lucru. (De exemplu, repetarea “de zece mii de ori a unei tehnici” a fost redusa la trei, maxim sase executii – mai pe placul celor care nu vor neaparat sa renunte la viata sociala). Aranjarea am facut-o tinand cont de principiile kinetoterapiei moderne – acolo unde o articulatie se misca in trei planuri, spre exemplu, avem exercitii pentru fiecare directie de miscare.

Prin ce se diferentiaza Tong Shu de alte practici?

Principala diferenta intre Tongshu si alte sisteme este abordarea neinvaziva. Corpul, de exemplu, nu este “ceva” care trebuie facut sa asude, sa piarda calorii, sa slabeasca, sa se remodeleze, sa topaie pana cade lat. Corpul suntem noi si suntem atenti sa introducem schimbarile treptat. De la o zi la alta diferentele sunt greu de sesizat, insa in timp apar schimbari calitative reale, durabile.

In ce fel este influentata pielea de acest tip de sport?

Cred ca principalul beneficiu vine din lipsa de agresiune contra ei. Din moment ce nu transpiram, putem aborda in siguranta exercitiile TongShu chiar daca avem afectiuni ale pielii – cum ar fi acneea, de exemplu. Iar datorita intinderilor si comprimarilor repetate, specifice exercitiilor noastre, ajutam pielea sa isi pastreze supletea si tonicitatea.

Cine poate face acest tip de sport?

Nu exista limite de varsta, insa daca avem afectiuni care ar putea fi influentate negativ de miscare, vom cere sfatul unui medic.

Unde te putem gasi?

On line ma gasiti pe contul personal de facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100009656360208&fref=ts si pe pagina dedicata Caii Armoniei https://www.facebook.com/Calea-Armoniei-1425161401129300/ dar si pe site-ul anduguinea.ro

Dar pentru a vedea si a testa esxercitiile fizice ma gasiti in fiecare joi de la ora 6, la Centrul Shakti din strada Cristofor Columb, 3.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s