Ce inseamna AHA?


Autumn-Fruits-1

Pentru tinerii cu mai multe amintiri, AHA este numele unei formatii de muzica pop a anilor ’80. Pentru pasionatii de dezvoltare personala, “AHA” este acel moment in care iti pica fisa si descoperi ca o problema care nu te-a  lasat sa dormi o buna bucata de timp avea o rezolvare cel putin banala. Iar pentru cei care lucreaza in cosmetica si dermatologie AHA este prescurtarea unui termen lung si oarecum amenintator: Alfa Hydroxy Acid.

Ei bine, despre acestia din urma va voi povesti in cele ce urmeaza. Acum cativa ani, chiar la inceputul toamnei, faceam niste cursuri de specializare pe anumite produse. Cursul a inceput cu acesti acizi. Inutil sa va spun ca pana atunci nu ma interesase prea mult subiectul acidului pe fata. De fapt, singura procedura de acest fel era aruncatul cu vitriol in ochi despre care am citit sau am auzit in piesele de teatru. Deci, ce era cu acizii astia si de ce? Am avut rabdare, am ascultat si am aflat.

De fapt, AHA este un nume generic alocat unei grupe de acizi din fructe si lactate care se comporta ca enzimele. Digera sau mai simplu dizolva proteinele care intra in compoziia celulelor de la suprafata pielii. In felul acesta, pielea ramane curata, neteda si culoarea se uniformizeaza. Ba mai mult, datorita acestei exfolieri pielea devine mai permeabila, permitand apei si altor ingredienti activi sa patrunda mai adanc in piele. Unii specialisti spun ca acesti acizi stimuleaza productia de colagen si elastina ajutand pielea sa devina mai ferma.

Acum, intrebarea pertinenta ar fi cati AHA sunt si unde ii gasim? Sunt mai mult de 3 si sunt mai aproape, nu tocmai in Norvegia… Sa ii enumeram: acid lactic, acid malic, acid mandelic, acid glicolic, acid citric si acid tartaric.

Unde se intalnesc acesti acizi? In fructe, legume, produse lactate si uneori, chiar in corpul nostru. Daca ati facut sport si ati avut febra musculara, puteti sa ii multumiti acidului lactic pentru acele dureri.

Haideti sa vedem care sunt fructele  si produsele lactate care contin acesti acizi:

acidul lactic se intalneste in produsele lactate (lapte, iaurt, smantana, sana, kefir). Se presupume de asemenea ca ar fi prezent si in anumite tipuri de bere acra insa nu exista destule studii care sa sustina aceasta afirmatie;

acidul malic se gaseste in toate fructele si legumele insa a fost izolat prima data din suc de mere in anul  1785 de Carl Wilhelm Scheele.

acidul mandelic isi datoreaza numele migdalului. Numele lui este derivat in limba germana, “mandel” insemnand migdala.

acidul glicolic se gaseste in anumite recolte de zahar, cele mai cunoscute fiind cele de trestie de zahar. Are cea mai mica molecula fiind astfel foarte usor absorbit de piele. Acest acid este si cel mai iritant penru piele, el fiind preferat de specialisti pentru peelingurile chimice.

acidul citric nu mai are nevoie de nicio introducere. Numele lui e spune totul: il gasim in tote citricele;

acidul tartaric se gaseste in struguri.

Acest tip de acizi, folositi in cosmetica au rezultate mai bune daca sunt lasati pe piele si peste ei se aplica o crema hranitoare. Eu prefer folosirea lor seara, pentru a evita neplacutele hiperpigmentari.

Iata cum folosesc eu acesti acizi pentru a-mi ingriji pielea:

Seara, dupa demachiere, aplic pe fata zeama de mar sau strugure sau un pic de kefir. Las sa se usuce apoi aplic crema de noapte si ii urez pielii mele: “Pofta buna si spor la treaba!”

Succes!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s