Tenul gras


Featured image

 Am ales sa incep cu tenul gras pentru ca acesta este (din pacate) gresit inteles si prin urmare, cel mai traumatizat.

Cum misiunea mea este aceea de a preveni eventualele afectiuni care pot aparea la nivelul pielii din cauza unei ingrijiri defectuoase voi incepe prin a raspunde la intrebarea: ce este tenul gras?

Pielea este un organ complex, stratificat, alcatuit din celule specializate pentru diferite functii. Unele dintre aceste celule se grupeaza formand asa numitele anexe ale pielii adica glandele sudoripare, gladele sebacee, parul si unghiile.

 Nu ne vom ocupa de toate acum ci doar de glandele sebacee. Prin urmare, ce sunt ele? Sunt grupari de celule epiteliale sub forma de acini, fiecare avand propriul canal excretor. Produsul de excretie al acestor glande se numeste sebum. Acesta nu este nimic altceva decat o combinatie de grasimi si ceruri esterificate care au ca scop protejarea pielii impotriva deshidratarii.

Tenul gras apare ca rezultat al unei hiperactivitati a glandelor sebacee adica datorita secretarii unei cantitati mai mari de sebum. In acest caz echilibrul este perturbat astfel incat pielea sufera tocmai de deshidratare. Cum este posibil asa ceva? Raspunsul este simplu: hidratarea pielii este un proces care se realizeaza din doua directii: din afara, prin aplicare direct pe piele a apei sau a produselor care contin apa si din interior prin aport de hrana bogata in apa.

Daca sunteti ca mine, deja v-ati intrebat cand ati baut ultima oara apa… 🙂 Nu va speriati, problema nu este asa grava pe cum pare. Daca sunteti atenti si intelegeti exact cum functioneaza pielea, atunci puteti fi siguri ca veti sti cum sa va tratati tenul gras astfel incat sa il pastrati hidratat si sa va bucurati cat mai mult de beneficiile pe care le are.

Poate ca ar fi trebuit sa incep cu aspectele pozitive. De apreciat la tenul gras este faptul ca imbatraneste mai greu. Nu va face riduri fine DAR se vor putea observa cu usurinta cutele adanci de expresie. Da, de uzura nu scapa nimeni nici macar super-eroii.

Iar pielea este un super-erou. Se regenereaza constant formand la suprafata, impreuna cu sebumul o bariera hidro-lipidica ce ne protejeaza de atacurile bacteriilor, de deshidratare sau chiar de inec! Va imaginati cum ar fi sa ne plimbam prin ploaie fara acest invelis impermeabil?

Ei bine, daca celulele pielii traiesc, mor si ajung la suprafata, ce se intampla cu ele? Raman acolo? Unele da, unele nu. Unele celule se desprind si se indeparteaza natural insa multe dintre ele, mai ales la tenurile grase raman la suprafata provocand o hipercheratinizare. Adica pielea devine mai groasa ceea ce face ca produsele aplicate pe piele sa nu poata penetra acest strat foarte gros.

Acum ca intelegem mai bine ca tenul gras sufera de un surplus de uleiuri si celule cheratinizate ne dam seama cam cum ar trebui sa il ingrijim zilnic. Haideti sa vedem cum.

1. Respectam cu strictete cei trei pasi de ingrijire a pielii: demachiere, tonifiere si hidratare – neaparat de doua ori pe zi;

2. O data la doua zile introducem un al patrulea pas in rutina zilnica si anume tratarea. Tratarea inseamna in primul rand hidratarea si vitaminizarea pielii (asta in cazul in care pielea este sanatoasa si nu are alte afectiuni sau complicatii caz in care urmati sfatul pe care l-ati primit de la medicul dermatolog).

Aceste efecte pot fi obtinute prin exfolierea pielii cu un gel ce contine acizi de tip AHA sau BHA extrasi din fructe sau prin aplicarea unei masti ce poate fi de tip scrub (contine particule abrazive). Daca nu ati avut niciodata acnee si/sau nu aveti nici un fel de pustula pe piele puteti folosi scrub-ul insa eu personal, din motive de securitate a pielii recomand folosirea peeling-ului enzimatic deoarece este mai blind cu pielea.

Pentru clarificare, voi exemplifica o rutina de ingrijire pentru acasa ce contine si tratarea:

Dimineata:

Demachiere cu un produs de tip gel (sub nici o forma sapun!);

Tonifiere (lotiunea tonica poate contine cantitati mici de alcool);

Crema hidratanta de zi

Seara:

Demachiere

Tonifiere

La alegere gel cu AHA, BHA

Crema de noapte care poate fi si sub forma de gel

O data pe saptamana:

O masca din argila, amestecata la alegere cu sucuri de fructe, miere si/sau iaurt;

De doua ori pe saptamana:

masca de tip scrub sau peeling enzimatic (alegeti un singur produs)

Sper ca informatiile din acest articol v-au ajutat sa intelegeti mai bine ce inseamna un ten gras si cum poate fi ingrijit astfel incat sa se mentina sanatos cat mai mult timp.

9 thoughts on “Tenul gras

  1. Sa stii ca mi-ai dat o idee cu tipul asta de postari , poate o sa il preiau si eu , chiar am un curs la scoala despre asa cevam , Dermo-cosmetice se numeste si chiar ma intereseaza mult tema aleasa de tine.

    Like

Leave a comment