Esenta de vara tarzie


autumn-209479_640Zilele zboara aproape la fel de grabite ca si cocorii. Deja am bifat in calendar prima zi de octombrie.

Dimineata se face simtita racoarea insa miezul zilei inca este cald. Starea aceasta a vremii ne influenteaza atat fiziologic cat si energetic. Iar rezultatele se reflecta direct pe piele.

Acesta este sezonul potrivit pentru a incepe pregatirea corpului pentru iarna. Majoritatea animalelor se pregatesc pentru hibernare insa oamenii au renuntat demult la acest comportament (daca l-au avut candva). In acest anotimp metabolismul incetineste si secretia hormonala se modifica.

Pielea fiind in contact direct cu exteriorul are nevoie sporita de atentie si ingrijire.

Acum este momentul potrivit pentru a incepe un tratament mai complex care presupune, printre altele, un regim alimentar adecvat anotimpului, un set de exercitii pe care sa le repetati cel putin de doua, trei ori pe saptamana si o ingrijire cosmetica adaptata nevoilor pielii voastre.

Spuneam mai devreme ca toamna influenteaza pielea si din punct de vedere energetic.

Manifestarea energiei variaza mult in timpul unui an calendaristic. Astfel, daca vara avem o expansiune maxima a sa (spunem ca vara este cea mai yang faza a anului), odata cu venirea toamnei yangul incepe sa “coboare in adancul fiintei” si uneori se prabuseste chiar, ceea ce provoaca dezechilibre.

In filosofia chineza se stie ca daca una dintre calitatile energiei este dusa pana la extrem se transforma in opusul ei.

Adica yangul dus la extrem devine yin.

Acest lucru face ca stratul energetic de aparare a corpului care se afla in imediata vecinatate a pielii sa isi piarda din forta. Este adevarat ca forta energiei de aparare – wei qi – vine din interior, insa odata cu instalarea toamnei resursele alocate pielii sunt diminuate, drept pentru care ea poate suferi.

Pentru a putea sustine calitatea yang a energiei, ii putem da mici imbolduri consumand condimente in cantitati mici, facand cateva exercitii specifice si exfoliind profund, hidratand si emulsionand pielea.

Este momentul potrivit pentru a schimba produsele de ingrijire a pielii.

Va veti intreba de ce sa schimbati ceva ce functioneaza.

Ei bine, pielea ca si restul organismului are nevoie de hidratare si de un complex de minerale si vitamine pentru a-si pastra sanatatea. In plus, nevoile pielii difera de la anotimp la anotimp. Acum este momentul potrivit pentru hidratare si emulsionare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s