Pielea – prima frontiera


Oamenii de stiinta inca nu au cazut de acord asupra momentului sau cauzelor ce au dus la aparitia vietii pe pamant. Un lucru este sigur: inainte de  metabolism a fost nevoie de un spatiu unic si intim in care miracolul vietii sa se intample. Spatiu care a luat nastere prin crearea primei membrane.

Aceasta strategie a cunoscut un asemenea succes incat a fost replicata la scara universala. In timp au aparut structuri din ce in ce mai complicate, fiecare dintre acestea rezolvand problema individualitatii prin aceeasi solutie gasita de prima bacterie – membrana.

Specia noastra a urmat acelasi sablon, dezvoltand o supermembrana, pe care o cunoastem sub denumirea de piele.
Aceasta reprezinta organul cel mai mare al corpului nostru si indeplineste o multime de functii, multe dintre ele probabil nedescoperite inca.

Pielea este prima frontiera a fiintei, locul unde interiorul si exteriorul se intalnesc, se intrepatrund si se influenteaza in permanenta.

Legaturile stranse cu sistemul nervos, care dateaza inca din perioada embrionara ii confera pielii un statut aparte: acela de interfata senzoriala. Mii de rapoarte sunt trimise si receptionate in fiecare secunda. Fluxul acestora are un rol crucial in supravietuire si adaptare.

Fiziologia pielii este extrem de complicata, si asa cum spuneam mai devreme, inca necunoscuta pe de-a-ntregul. Fiind interesata in special de aspectul preventiv consider ca misiunea mea este de a lumina diverse aspecte ale proceselor pielii. Voi folosi o metoda de abordare duala, conforma viziunii, educatiei si felului meu de a percepe realitatea.

Mai precis, in articolele mele, viziunea occidentala se va impleti cu intelepciunea orientala.

Astfel, conform medicinei traditionale chineze (TCM), fiecare organ intern functioneaza cu energie care are o anumita calitate si un anume traseu, numit meridian energetic. Acesta, la fel ca un rau navigabil, este presarat cu porti energetice foarte asemanatoare ecluzelor care se deschid, nicaieri altundeva decat la nivelul pielii. Vreti sa stiti unde anume? Raspunsul este simplu: peste tot. Exista peste 700 astfel de deschideri pe suprafata corpului.

Daca porii sunt responsabili de transferurile fizice de la nivelul pielii, portile energetice se ingrijesc de interactiunile subtile de aici. Reechilibrarea energetica locala, crearea stratului protector energetic si realizarea conexiunilor bilaterale ale fiintei, toate acestea sunt posibile datorita retelei energetice de la nivelul pielii.

Acesta este un domeniu foarte vast, pe care il voi detalia in articole viitoare. Momentan sa revenim un pic la viziunea occidentala asupra pielii.

Pielea in sine este un mare organ care are acelasi ciclu de viata ca intregul sistem din care face parte. Adica se naste, traieste (se hraneste, respira si elibereaza produse de metabolism) si moare intr-un ritm care variaza de la 7 zile la bebelusi, 28-30 de zile la copii, adolescenti si adulti, 48 de zile la persoanele peste 55 de ani ajungandu-se pana la 70 de zile la persoanele mature.

Aceste date sunt relative, ele fiind influentate de mostenirea genetica, de starea de sanatate, de obiceiuri si de calitatea vietii pe care o duce fiecare individ. Calitatea vietii, la randul ei, depinde in mare masura de obiceiurile  alimentare, de gandurile si de emotiile noastre. Drept pentru care, ori de cate ori reusim sa ne apropiem de echilibru, in oricare dintre domeniile mentionate mai sus, pielea noastra va fi influentata in consecinta.
Cu alte cuvinte, tineretea si frumusetea se cultiva si se invata. Nu exista nici un panaceu universal, insa o atentie sporita si o ingrijire adecvata a pielii ne confera incredere si un ten de invidiat.

Prin articolele mele voi incerca sa va ghidez pe acest drum, astfel incat sa dobanditi o mai buna intelegere a acestui organ atat de important pentru viata noastra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s